SOMATİZASYON BOZUKLUĞU

Fizik muayene ve laboratuar incelemeleri sonucunda organik bir nedenle açıklanamayan çok sayıda bedensel yakınmanın bulunduğu bir durumdur. 30 yaşından önce başlar ve kronik bir seyir gösterir. Toplumda görülme oranı %0.2 ile 2 arasında değişmekte olup büyük oranda kadınlarda görülmektedir. Sosyo ekonomik durumu düşük genç bayanlarda daha sık rastlanmaktadır.

Somatizasyon Bozukluğu için tanı ölçütleri şunlardır 

30 yaşından önce başlayan çok sayıda bedensel şikayetin olması

Vücutta en az dört ayrı yer yada işlevle ilgili ağrı öyküsünün olması (Örn; baş, karın, sırt, eklem, göğüs, makat, idrar yolları ağrısı)

Ağrı dışında en az iki sindirim sistemi şikayetinin olması (kusma, bulantı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi)

Ağrı dışında en az bir cinsel yakınmanın olması (cinsel ilgisizlik, sertleşme yada boşalma sorunu, adet düzensizliği, aşırı adet kanaması gibi)

Ağrı dışında en az bir nörolojik yakınmanın olması (denge bozukluğu, uyuşma, güç kaybı, çift görme, sağırlık gibi)

Bu yakınmalar yeterli bir incelemeden sonra tıbbi bir durumla tam olarak açıklanamaz.

Bu yakınmalar amaçlı olarak oluşturulmamaktadır.

 

Bu yakınmalarla hastalar doktor doktor dolaşmakta, çok sayıda tetkik ve tıbbi tahliller yaptırmakta  buna karşın şikayetlerinde düzelme olmamaktadır. Bu hastalar yakınmaları nedeniyle gereksiz ameliyatlar bile geçirirler. Kronik seyirli bir hastalık olduğundan uzun süre takip edilen hastaların %90’nında rahatsızlığın sürdüğü bilinmektedir.

Tedavi 

Bu hastalığın tedavisinde etkili bir İlaç yoktur. Psikoterapi yaklaşımlarının yararlı olduğu bilinmektedir. Bu hastaların mümkünse tek bir doktor tarafından takibi yapılmalı, organik bir hastalığı düşündürecek bir belirti olmadıkça gereksiz tetkik ve tahlil yapılmamalıdır.

  • İzlenme :3.996